GALLERI 1  UTSTÄLLNINGAR 2019

DIRK FOCK "Vattenlekar"

Akvarellmåleri

12 – 27 januari 2019

Utställningen ”Vattenlekar” omfattar 19 inramade akvareller, varav nio porträtt samt tio landskap och andra motiv. Tekniken i alla verk är akvarell och/eller akvarellkrita, i vissa fall även tusch.

Dirk Fock är bördig från Karlstad och började måla i nioårsåldern. Den civila yrkesbanan avslutades med pension i början av 1990, efter vilken tid Dirk Fock helhjärtat kunnat ägna sig åt ”de sköna konsterna”.


MARIE-LOUISE SUNDQVIST

"Leva Leka Lera..."

Keramik, broderi 2 – 17 februari 2019

Att jobba med keramik kräver mycket plats,
en hel verkstad faktiskt!
Och i den massor av verktyg, drejskiva och brännugn.
Det är så många moment i den arbetsprocessen.
Textilen däremot, kan vikas ihop och tas med och ligga i ens händer var man än befinner sig.

Båda materialen är långsamma och tar sin tid. Det går inte att skynda på.

Utställningen visar både broderade screentryckta textilier och högbränt stengods.

LENA HILDEMAN  "Ärliga samtal"

Akryl och collage på papper

23 februari – 10 mars 2019

Lena Hildemans arbeten i akryl på papper är en kommunikation med den resa som en bild gör när den blir till. Med säker hand målar Lena känslomässiga verk. Förutom den snabba akrylen använder hon gärna den mer långsamma och noggranna tekniken papier mâché för sina skulpturala verk. Det balanserar skapandet.

Utställningen ”Ärliga samtal” visar en del av de senaste årens måleri.

”Bilderna som visas är nog så nära ärliga samtal jag kan komma just nu. Jag inspireras av var jag finns just nu i livet. Vad som påverkar och berör andra och mig. Jag vill bryta upp verkligheten och ge den frihet.”

Lena Hildeman är född 1957 i Lycksele, Västerbottens inland, och utbildad i måleri på Konstakademien i Belgien 2002–2009. Hon arbetar som konstnärlig ledare inom den dagliga verksamheten i Uppsala kommun och är ny medlem i Uppsala Konstnärsklubb.

Lena Hildeman. Foto: Lina Karjel.

GUNNAR STALAND "Allt det vi inte såg"

Teckning, objekt

16 mars – 31 mars 2019

Gunnar Staland är ofta sysselsatt i en bildvärld som berör landskap, vandringar, flykt men också sånt som den banala ondskan, vårt gemensamma arv, om att minnas, om att se.

Den här gången försöker han gestalta tankar om det vi inte såg, det vi valde att inte se, det vi undvek att se.


Gunnar Staland, detalj av "Allt det vi inte såg II".

NATASHA DAHNBERG "Processen"

Foto, video, teckning

6 april – 18 april 2019

Utställningen är en kort sammanfattning av Natasha Dahnbergs arbete under de senaste tre åren och som inte tidigare visats i Sverige. Tillsammans med några nya verk visar Dahnberg delar av sitt researcharbete – skisser, anteckningar och inspiration som föregått och tillkommit under skapandeprocessen.

Med utställningen vill konstnären själv förstå och presentera för publiken hur små trådar från hennes privatliv och offentliga arbete vävs ihop och blir till konst.

”Processen” består av tre delar: ”Vinden” – en videoinstallation som kommer från blandningen av hem- och konstarbete, ”Ateljén” – en fri kopia av konstnärens arbetsplats, ”Verket” – slutresultatet av processen.

Natasha Dahnberg, "Såret" (2018).

JIM FRYKHOLM  "Play dead"

Måleri, teckning

27 april – 12 maj 2019

Hur uthärdar man? I tiden vi lever i, med oron som växer med åren… Kanske spela död?

Utställningen ”Play dead” består till stor del av funderingar kring de gångna 50 åren, från Paris 1968 till i dag. Sin inspiration har Jim Frykholm fått från bland annat Johan Jönsons poesi med ord som ”självdödsadministration: SJ, Posten, COOP, sjukhus, skola, apotek” och ”en ofantlig jag-produktion pågår”. När ska individualismen nå vägs ände?

En del av bilderna har kommit till av mer eller mindre självterapeutiska skäl. Meditativa, petiga blyertsteckningar har gett konstnären tröst. Annat är mer skissartat måleri av gamla motiv som Jim Frykholm idisslar regelbundet.

Att tänka är ingen svensk tradition, säger Johan Jönson också. Kanske ska det till en poet för att visa oss en väg ut ur den här skiten?

Jim Frykholm, "Cul-de-sac" (2018).

MATS NYBERG "I huvudet på en mask" Motorsågsskulptur, projektion

18 maj – 2 juni 2019

Mats Nyberg.

KLUBBKALENDER 2019

Adventskalender i Galleri 1:s skyltskåp

1 – 24 december