BODIL GELLERMARK

STENSKULPTURER

2024.05.25 - 2024.06.09

Vernissage lördag den 25 maj kl. 12-16

Foto Linda Long LidmanDet var efter en veckokurs i Italien för drygt tio år sedan som keramikern Bodil Gellermark fastnade för stenen alabaster, och övergick till att i huvudsak arbeta med den. Efter över 40 med lera kände Gellermark sig färdig med det materialet och letade efter nya uttryckssätt, ändå kom fascinationen för alabaster som en överraskning.


Bodil Gellermarks skulpturer drar inspiration från naturens mjuka former. Hon tar gärna vara på stenens inneboende egenskaper, såsom de skiftande färgerna, som inte syns på utsidan utan visar sig först när man börjar bearbeta stenen. Går en sten sönder är det bara att haka på processen och fortsätta arbeta på nya, mindre verk. Slutresultatet blir inte alltid som planerat, det blir dock alltid en finkänslig, organisk form, som kan te sig stillsam, närvarande och nästan självlysande.


Bodil Gellermark är utbildad vid Århus konstakademi i Danmark, och sedan länge bosatt i Uppsala där hon främst har arbetat som keramiker med flera offentliga uppdrag. Hon var en av de konstnärer som startade Ateljéföreningen Konstjord i Gottsunda, där hon fortfarande har sin ateljé. Gellermark har genom åren varit väldigt aktiv i Uppsalas konst- och kulturliv genom bland annat sitt engagemang i Uppsala Konstnärsklubb, Anna-Lisa Thomson-stiftelsen samt Uplands Konstförening.Utställningen arrangeras med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet