GALLERI I   2023

STINA WOLLTER

Förhållandevis
2023.01.21 - 2023.02.12

Galleri I

Stygn, 2018,  Stina Wollter

Stina Wollter

Förhållandevis

2023.01.21 - 2023.02.12
Galleri I 

Måleri och skulptur


VERNISSAGE lör 21/1 kl 12-16


Stina Wollter har under de senaste 20 åren rört sig i både en privat och en allmänt tillämplig berättandemylla i sin konst.


Kropparna i historien, nuet och det förflutna. Betvingande normer och det snäva rörelseutrymmet som ändå ger en konkret spelplan och tydlighet att förhålla sig till, ta spjärn från. Relationer och förhållningssätt, oändliga scener att utforska.


Ordet Förhållandevis blev därför namnet på utställningen som delvis bär fragment från utställningar från åren som gått sen hon sist ställde ut i Uppsala, 2016.


Synonymer till ordet ”förhållandevis”: efter omständigheterna, jämförelsevis, relativt, proportionsvis, skäligen.


Det ena i förhållande till det andra. Genom att söka ett får man syn på något annat.


Efter omständigheterna skiftar skärpan och uppmärksamheten gällande det man får syn på och det får i sin tur olika betydelser beroende på omständigheterna dagen för sökandet.


Observera: Ibland söker man inte alls.


Man bara vaknar upp som på en plats, både främmande och känd, outforskad och bekant; ”Jaha, var det hit vi skulle?”


Vad skall skapas här? Det vet man inte alltid. Men man skapar ändå.


Det är en tillit. Den egna kroppen som en sökmotor, kompassnål i bruset som tillvaron är.


(Ett jäkla sorteringsarbete som ständigt pågår.)


En ny utställning; ett nytt brus, nya påståenden.


ÖPPET ons-fre 14-18, lö-sön 12-16

PIA ULFENDAHL

Forest

2023.02.18 - 2023.03.12

Galleri 1

Vernissage 18/2 Kl 12-16

Pia Ulfendahl (f 1960) är keramiker med egen verksamhet i Uppsala sedan 1994. Hon har sin grund i den drejade brukskeramiken, men har under de senaste åren rört sig alltmer mot konst och skulptur.


Till denna utställning har hon utnyttjat sin skicklighet som drejare och sedan kompletterat och justerat de drejade formerna. Hon har också lagt stor omsorg på glasyrerna för att få fram de rätta nyanserna, ytorna och strukturerna.


Alla människor har en relation till skog. Skogen väcker känslor och är ett rum för avkoppling. Där finns dofter, färger, former, stort och smått – där erbjuds så mycket och där finns något för alla.


För Pia betyder skogen inspiration och nya perspektiv. Där hämtar hon detaljer att förstora och former att utveckla i sitt konstnärskap. I hennes utställning hittar vi såväl grönska, dungar och trädstammar som svampar och frön.