Å-HUSET  UTSTÄLLNINGAR 2015

Sanne Sihm

En ensam rackare

10 - 25 januari

Jag målar ansikten. Formen ”Ansiktet” är för mig ett sätt att återge ett skeende, en känsla, en tanke. Det kan vara ljuset, vinden eller en fråga. Jag använder ansikten som motiv och är inte ute efter likheten till en viss person.. En oväsentlig detalj kan bli ett startskott till en målning. Ett ögonkast när jag är upptagen av något helt annat kan ge en en skärpa. Vem vet vad som är viktigt?Jag vill inte låta det medvetna planerande ta över skaparprocessen utan strävar efter en öppenhet.Jag tänker mig en motpart som det är en spegling av.


Jag ingår i det öppna nätverket RackarArt som består av konstnärer som har ateljeer på Rackarbacken.Vi samarbetar med konstnärer både nationellt och internationellt. Just nu pågår ett utbyte med Marockanska konstnärer.


Mina målningar har under det gångna året visats på bla Liljevalchs Vårsalong, Uppländsk Salong och Norrbottens Salong och nu till våren i Korundi House of Culture i Rovaniemi.

Adina Almén och Annica Danielsson Almén "Dygnsrytm"

31 januari - 15 februari

Utställningen ”Dygnsrytm” är en dialog mellan konstnärerna Adina Almén
och Annica Danielsson Almén. Tillsammans utforskar de ämnen som tidens gång,
sömn cykler och livets skörhet och förgänglighet.
Annica visar bilder blästrade på glas samt skulpturer i keramik.
Adina har under drygt 2 månader virkat en bild om dagen och satt samman som en textil dagbok. Hon visar även teckning och videoinstallation.

I skuggan av vulkanen

En utställning om Komorerna

Foto: Penja Hesselbäck Text: André Hesselbäck

21 februari - 8 mars

Komorerna är en liten önation belägen några tiotal mil ut i Indiska oceanen, ungefär halvvägs mellan Mozambique och Madagaskar. Komorerna är ett vackert land som består av de tre vulkaniska öarna Ngazija, Nzwani och Mwali. Öarnas vulkaniska förflutna har präglat landet och gett det en unik natur med ännu aktiva vulkaner och ett djur- och växtliv som bara har sin motsvarighet på Madagaskar. Ngazijas och Nzwanis vindlande bergsmassiv och Mwalis små regnskogar är andlöst vackra men skönheten har en allvarlig botten. Komorerna är ett av jordens fattigaste länder, ständigt på väg nedåt i alla listor som mäter utveckling och välstånd. Huvuddelen av befolkningen – av vilka mer än hälften är under 14 år – är sysselsatt med jordbruk och fiske, analfabetismen är utbredd och utbildnings- och hälsosituationen är svår. Sedan självständigheten från Frankrike 1975 har landet skakats av mer än 20 statskupper och kuppförsök, något som ytterligare försämrat landets ekonomi. Trots den politiska instabiliteten, det isolerade läget och en skriande brist på det mesta kämpar Komorernas befolkning för att förbättra sina villkor. Fotografierna, av vilka flera liksom texterna ingår i boken ”Komorerna – berättelser från ett okänt Afrika” (Penja & André Hesselbäck, Pupill förlag 2010) är tagna under flera längre vistelser på Komorerna mellan 2003 och 2013.

En otippad kombo Gudrun Westerlund, Kerstin Ljunghall, Lars Lambert, Richard Stensman

14 - 29 mars

Fyra vänner som har intresset och passionen för konst gemensamt.
Gudrun är yrkesverksam konstnär och medlem av Uppsala konstnärsklubb. Kerstin och Richard har båda arbetat som läkare, men också ägnat konsten mycket tid genom åren, både som betraktare och utövare. Lars är filmare, författare och föreläser om konst. Var och en står för sitt i en spännande och oförutsägbar utställning.


Gudrun Westerlund, född i Arjeplog 1953, bosatt i Uppsala sedan 1986.
Jag är framförallt målare. Som oftast rör jag mig i fiktiva landskap. Nästan alltid finns där skog, vatten och en strimma himmel. Byggnader? Ganska sällan, och om de är med är det ensliga och enstaka boningar. Ibland finns där konstiga maskinerier. Människor? Ja, ofta ensamma och vilsna eller tvärsom – stadigt förankrade. Landskapet blir en scen för händelser eller tillstånd.


Kerstin Ljunghall, född 1943 i Grängesberg, Uppsalabo sedan 1963.
Först sista åren målat ”på allvar”.  Prövar mig fram.  Ställde ut stora målningar med gemensamt tema på Missionskyrkan i höstas. Här i stället ett utsnitt från ateljén. Bl.a övningar på ”skräp”. Ett utrivet korkoplastgolv , kartonger men även masonit . duk och papper.   Akrylfärg. Gjorde två bilder av Lars för några år sedan –  ” Ur lejonhamnen” (här som kopia på del av bilden) och ”Kulturmannen”.


Richard Stensman, född i Lund 1938, Uppsalabo sedan 1975.

Sedan tidiga tonår har jag tagit del av konst såväl i Sverige som internationellt. Jag har även försökt eget skapande med olika uttrycksformer. Sedan 80-talet har jag även haft ett stort fågelintresse.

Dessa levande intressen för konst och fåglar har resulterat i 14 collage, där de främsta fågelmålarna hyllar ickefigurativa bilder skapade av några av mina favoritmästare från 1900-talet.


Lars Lambert, född 1942, bosatt i Uppsala sedan 1960.
Som konstnär periodare i Duchamps efterföljd, ställde senast ut på Ekeby kvarn 1999.

Mitt tema är Jag, mig mitt – ett megalomaniskt perspektiv, en undersökning och manifestation av det egna jaget i den långa självporträttraditionen från Dürer och Rembrandt till v Gogh och Egon Schiele och varför inte Sophie Calle och Cindy Sherman.

Jag har även bett mina medutställare att porträttera mig.

Ulla Wennberg

Klipp och snitt under tiden, en intro-retrospektiv utställning. 4 -19 april

Som konstnär har jag framförallt jobbat med träsnitt och andra typer av högtryck. På senare år har har jag förbrukat gamla provtryck och kasserade blad i olika typer av collage. Har samarbetat med några grafikerkollegor (Kristina Anshelm, Helena Mellin) och byggt tredimensionella grafikinstallationer sedan 1998. Vi har klistrat bitar av våra träsnitt eller linoleumsnitt på soffor och stolar, skåp och kistor, porslinsföremål och bord. Även kökshanddukar och lampor har utsatts för våra tryck. Senast deltog vi i Grafiktriennalen 2014 på Uppsala konstmuseum och visade ”Översvämning” (då deltog också vår kollega Eva Sandberg).


Utställningstiteln kan delvis tolkas bokstavligt: jag kommer att sitta och jobba med collage och träsnitt medan jag vaktar utställningen. Men den kommer också att sträcka sig över mina fyrtio år i branschen. Jag kommer att ta med både gamla och nya grafiska blad. Dessutom visar jag platta grafikcollage, och collage av högtryck på föremål, bord och skåp. Kanske kommer utställningen att genomgå vissa förändringar under de två veckor den visas.


Är född i Lund 1948, sen bosatt i Växjö. Jag bodde i Uppsala 1964 – 68, gymnasietiden och året därefter. Sen blev det konstskolor i Stockholm, jag avslutade femåriga studier på Konsthögskolan våren 1975. En av mina första utställningar som ”färdig” konstnär ägde rum i UKK:s lilla lokal på andra våningen av Galleri 1, våren 1976.

Bagateller - från musik till konst

25 april - 10 maj

Gudrun Westerlund – teckning/blandteknik
Olle Pott – glas
Ola Lagström – tadelakt/mosaik
Karin Westman – glas/mix media
Håkan Blomqvist – glas/mix media
Christina Flodmark – akvarell
Margareta Fundelius – grafik/ blandteknik
Rolf Anderzon – foto
Kajsa Willemark – objekt/blandteknik
Eva Källander – foto/bildspel


Varje konstnär har valt ett musikstycke som kopplas samman med konstverket genom att
betraktaren kan lyssna i hörlurar, vid respektive verk. Musiken har ännu inga namn utan varje
konstnär får namnge sitt verk och sitt valda musikstycke. Deltagarna är inbjudna av Håkan Almkvist och alla har konsten som yrke eller som bisyssla. Det är en löst sammansatt grupp som känner varandra och med ett gemensamt intresse av konst och kreativt skapande i olika former.


Idéen till utställningen bygger på att en konstform kan föda nya idéer och inspiration till att skapa
helt andra konstformer. Varje deltagare har varit fri att uttrycka sig utifrån sina egna intryck och sina
valda uttrycksmedel.


Håkan Almkvist – multiinstrmentalist och kompositör med sitar, tabla, gitarr, bas och keyboard som huvudinstrment. Komponerar instrumental musik inom olika genrer från elektronisk musik, artrock
till indisk musik, orientalisk fusion och stämmningsmusik som till det här projektet.


6 maj kl 19.00
SAMTAL PÅGÅR – SLOW MUSIC ….SLOW ART

Hur lyssnar du på musik?
Hur tittar du på konst?

Kom och upptäck på vilket sätt musik kan påverka din upplevelse av konst!
Möt även musikern och konstnärerna bakom utställningen Bagateller, i ett samtal om musik som inspiration.

Maj-Siri Österling

Vinfält i Languedoc Roussillon

16 - 30 maj

Vinfälten runt omkring mig i södra Frankrike tilltalar mig på nästan samma sätt som dvärgbjörkarna uppe i norra Sverige: de lever mot alla odds och speciellt på hösten är både fjällbjörkens och vinstockens färger otroligt starka och lyser långa vägar.


Men samtidigt lever vinfälten ett farligt liv. En stor del av vinstockarna rycks upp och lämnar djupa sår på fälten. Det har förstås en praktisk ekonomisk förklaring – det produceras alldeles för mycket vin till låg kvalitet. Men – vem tänker på att det vackra landskapet förändras radikalt?


Det har i alla fall inspirerat mig att gå ut på fälten, ta foton och sen komma hem till ateljén och låta mina målningar ta form och färg utifrån dessa utflykter.


Canaules i april 2015-04-21


Maj-Siri Österling

German Contemporary

Celebrating the 15th Anniversary of the Kleinsassen Scholarship 6 juni - 5 juli

Vernissageprogram


12:00 Utställningen öppnar
15:00 Uppländsk folkmusik med Sonia och Kristin Sahlström
15:30 Officiell invigning förrättad av Lars Häger, distriktschef, Studiefrämjandet i Uppsala län Katarina Sundkvist Zohari, ordförande, Uppsala konstnärsklubb Monika Ebertowski, director, Kunststation Kleinsassen Bernhard S. T. Wolf, senior director, Hessischer Volkshochschulverband Antonella Stillitano, president, EBZ (Europäische Bildungs- und Begegnungszentren) Sten Bernhardsson, kulturdirektör, Uppsala kommun

16:00 Presentation av utställningen, Christina Hillheim, curator
17:00 Utställningen stängs för dagen


German Contemporary är mer än en konstutställning. Det är också en dokumentation av ett unikt och mycket framgångsrikt samarbete mellan det den hessiska vuxenutbildningen, Kunststation Kleinsassen och Studiefrämjandet med utgångspunkt i ett stipendieprogram för konstnärer med anknytning till just Kunststation Kleinsassen och Studiefrämjandet i Uppsala län.


Hösten 2011 firades tioårsjubileum av samarbetet med en utställning – Konst från Sverige – i Kunststation Kleinsassen där svenska konstnärer och stipendiater genom åren medverkade.


Nu är det med stor glädje och stolthet vi firar femtonårsjubileum med en motsvarande utställning för tyska konstnärer och stipendiater på plats här i Uppsala.


OBS! Utställningen visas både i Åhuset och Galleri 1.


Medverkande konstnärer

Mitko Sabev Ivanov

Hemsida Länktext till Mitkos hemsida:

Mia Hochrein

Hemsida Länktext till Mias hemsida:

Veronika Zyzik

Hemsida Länktext till Veronikas hemsida:

Susanne Bockelmann

Hemsida Länktext till Susannes hemsida:

Alexander Zyzik

Hemsida Länktext till Alexanders hemsida:

Bernd Baldus

Hemsida:Länktext till Bernds hemsida:

dr Ulrich Barnickel

Hemsida :Länktext till Ulrich hemsida:


German Contemporary arrangeras av Studiefrämjandet i Uppsala län i samarbete med Uppsala konstnärsklubb. Läs gärna mer om utställningen, medverkande konstnärer och det internationella samarbetet på www.germancontemporary.com


German Contemporary arrangeras med stöd från Kulturnämnden, Uppsala kommun

Carina Lebhamre

22 augusti - 6 september

I utställningen ”Made in Uppsala” Å-huset på Sysslomansgatan 1 visar Carina Lebhamre virkade skulpturer/objekt tillverkade av garn.
Skulpturerna är frihandsvirkade och har experimenterats fram steg för steg under tillverkningsprocessen.
Utgångspunkten är att försöka utveckla en gammal hantverkstradition och skapa nya moderna former och kombinationer utifrån det. En tanke blir skulptur.
Carina Lebhamre är utbildad på Konstfack Stockholm och har utöver det även andra konstutbildningar.
Utställningen pågår 22 augusti till 6 september.

Jubileumsutställning

60 konstnärer

12 - 27 september

Uppsala konstnärsklubb firar i år 60 år, vilket klubben uppmärksammar genom en stor samlingsutställning på temat ”Här är jag”, med vernissage på Kulturnatten.
Med måtten 30X30 tolkar de 60 konstnärerna temat i ett flertal tekniker. Var hälsade!


Info

30×30
60 konstnärer

60 år med UKK

12h konst 12:00-24:00 12/9- 27/9


Historik

Uppsala Konstnärsklubb bildades 1955. Syftet var främst att skapa en mötesplats för diskussioner och samvaro med likasinnade, men också att tillsammans kunna förbättra förhållandena för konstnärer i Uppsala.


Med åren har UKK blivit en omistlig del av Uppsalas konstliv. Särskilt viktig är klubbens roll som informationskanal i båda riktningarna – vi konstnärer når lättare varandra och kan med större tyngd tala med politiker och allmänhet, och den som vill nå konstnärerna hittar dem lätt genom UKK.


UKK förfogar för närvarande över två lokaler i Walmstedtska Gården : Galleri 1 i hörnet av Sysslomansgatan och St Olofsgatan, samt ”Å-Huset” med ingång från gården.

Brännvidd – fyra uppsalakonstnärer arbetar med foto

3 - 18 oktober

I utställningen Brännvidd – fyra uppsalakonstnärer arbetar med foto presenterar uppsalakonstnärerna Penja Hesselbäck, Marianne Lind, Gunnar Staland och Anna Karin Svensson sina respektive sätt att arbeta med fotografiet som konstnärligt uttrycksmedel. Utställningen vill bidra till att visa på de möjligheter och den variation som fotografiet erbjuder och också till att öka intresset för den fotografiska bilden som konstform. De deltagande konstnärernas verk representerar både olika konstnärliga temperament, val av motiv och tekniker, och olika sätt att förhålla sig till fotografi. Utställningen pågår under tiden 3-18 oktober i Å-huset, Uppsala Konstnärsklubb, Walmstedtska gården, Sysslomansgatan 1, Uppsala.


Bilderna till höger ovanifrån 1-4 hör till respektive konstnär nedan:


Bild 1 : Inympad

”Jag jobbar med fotografi som ett slags collage som jag monterar ihop i Photoshop. Temat är min dotter och hennes ursprung från Etiopien integrerad i vår svenska historia.”

AnnaKarin Svensson


Bild 2 : Imagination

”Man kan säga att jag gick in i väggen, i mitt fall var det en plankvägg målad med grafitti. Ur den krackelerade färgen har jag tagit fram en serie ”naturbilder”.
Marianne Lind

 

Bild 3 : Sista bilden

När sammanhang ger bild ny betydelse.

”Utifrån ett fotografi, den sista bilden, föreställande min åldrade fader. Han sitter i det ljus varmed man skriver (foto, grafein). Ljuset som falnar, blicken som grumlas. Snart är mörker. Obevekligen. Med utgångspunkt i hans efterlämnade fotografier har jag sökt i mina egna negativpärmar och hårddiskar. Låtit bilder dyka upp med sina omedvetna associationer. Högst personligt, högst privat. Men det är kanske där, i det personliga som det allmängiltiga ofta döljer sig.”

Gunnar Staland

 

Bild 4 : Al dente

”Jag skaffar fem stora malegassiska kackerlackor till matprojektet. För det mesta ligger de helt stilla men skenet bedrar: de är ruskigt snabba, rymningsbenägna, kan hoppa långt, väser och skriker och kan bitas ordentligt. Tanken är att de ska bli huvudingrediens i en gryta serverad i en låg, svart kinesisk gjutjärnsgryta med trälock, om de låter sig tillagas, vill säga: jag har hört att råttor och kackerlackor är de enda djur som överlever till och med ett kärnvapenkrig så jag är lite undrande över hur jag ska ta livet av dem. De lär kunna hoppa direkt ur en gryta kokande vatten och försvinna blixtsnabbt.

Så börjar mitt entomofagiska projekt: jag experimenterar med olika insekter, objektiv, ljussättningar, recept…”

Penja Hesselbäck

Borders

24 oktober- 8 november

FN-dagen den 24 oktober kommer att uppmärksammas av Uppsala konstnärsklubb genom en grupputställning med arbetsnamnet ”Borders”.

”Borders” är ett utställningsprojekt som syftar till att belysa vårt gemensamma ansvar för Europas flyktingströmmar. Hur ser samtida lokala konstnärer på det Europa som radikalt ändrat skepnad?

Alla intäkter från utställningen kommer att skänkas oavkortat till UNHCR och själva vernissagedagen går av stapeln på FN-dagen den 24 oktober.

“Vuxna för barn” – måleri utställning och dockteater för barn. Olga Palchevskaya, Cecilia Ingard, Jekaterina Pertoft

14 - 29 november

”Vuxna är bara ”uppvuxna barn”.
Vi köper leksaker till barnen, som vi själva drömde om att ha i barndomen .Vi ritar och målar barndomsdrömmar och förklarar att vi gjort det ”för barn”
( men egentligen har vi gjort dem åt oss själva).
Vi leker med former och färger, vi spelar en dockteater och njuter.
Är vi som barn? Ja, men vuxna barn.

 

“Vuxna för barn” – måleri utställning  och dockteater för barn.


Olga Palchevskaya, Cecilia Ingard, Jekaterina Pertoft


LÖRDAGEN DEN 14 nov

VERNISSAGE OCH DOCKTEATER: 12 - 12.30  50kr

LERA

5 - 20 december

Katarina Sundkvist Zohari
Eva Hedberg
Bodil Gellermark
Birgitta Nordström Wiklund

Fyra keramiker/konstnärer från
Uppsala konstnärsklubb arbetar med
känslomässiga, fysiska visioner
utifrån materialets möjligheter.


Under december månad har Uppsala Konstnärsklubb upplåtit Å-Huset till fyra
konstnärer/keramiker.Här har getts utrymme för dem att på sitt eget sätt, i samtal med varandra tackla leran visionärt.

Med lång erfarenhet och stor kunskap i ämnet vill de visa en utveckling och fördjupning av
begreppet lera. Samtidigt erbjuder det uppsalapubliken en litemer ”lerig” utställning.