GALLERI 2  UTSTÄLLNINGAR 2021

AnnaKarin Svensson

Galleri 1 & 2

13 mars - 4 april 2021

AnnaKarin Svensson är textilkonstnär.


Hon arbetar främst med fritt broderi i varierande form och format. Hon utgår ofta från fotografier från släktalbum och med sytrådens hjälp skissar hon upp sin bild direkt på tyget.


Men hon är också en samlare och en tingens ordnare.


Hon plockar, samlar och lägger på rad. Tillverkar föremål, hjärtan, bollar i textil som hon likt en antikvarie vill visa upp och ge en historia.


Hon söker ett ursprung, ett släktskap, ett förhållningssätt till de skärvor av liv vi håller i våra utsträckta händer. Ett försök att ordna det stycke av liv som vi fått, de trådar av gemenskap som vävts genom generationer. De sår som behöver sys samman och det trasiga som tråcklats ihop i det som är just vårt livs historia.

Livstycken - objekt och broderi

Lekis -68, AnnaKarin Svensson

Ebba Stålhandske

10 april - 2 maj 2021

Textil


Ebba Stålhandske visar textila bilder och föremål inspirerade av det som finns utanför hennes ateljéfönster.

Där finns äppelängen, med en rabatt och ett grönsaksland, omgiven av en rosenhäck. Det växer, blommar, mognar och vissnar. Ängen slås, löven räfsas och läggs på komposten, som blir jord. Om och om igen. Naturen förändras ständigt med små skiftningar från dag till dag.

Titeln på ett av de broderade verken, Under äppelträdet, har fått ge namn till hela utställningen. Det var också där, under trädet med blicken upp mot himlen genom det spirande grenverket, en dag i slutet av maj 2020, som idéer föddes och motiv började ta form.

I galleriet förs ett samtal med naturen. Med nål och tråd gestaltas ögonblick och skeenden. Liksom naturens långsamma skiftningar växer också broderiet sakta fram. Tygerna behandlas och färgas på olika sätt för att ge en mångfald strukturer och nyanser. På tyget läggs ibland flera lager, mera tyg och till slut alla stygn. I utställningen anas ett lekfullt förhållningssätt, med föremål som blandas med och söker likna det äkta. Man måste gå nära för att se vad som är vad.

Ebba var tidigare medlem i Kaleido och har haft ett flertal utställningar på olika platser. Hon har utfört gestaltningsuppdrag, senast för Uppsala kommun med ett tittskåp, Ett eget rum, till en biblioteksbuss.

Kontakt:
Ebba Stålhandske
Mejl: ebba.stalhandske@telia.com

Instagram: ebba.stalhandske

Under äppelträdet

Under äppelträdet, 2021, Ebba Stålhandske

Katarina Sundkvist Zohari

8 - 30 maj 2021

Skulptur, keramik/trä


Katarina Sundkvist Zohari har under ett års tid arbetat med installationen
Hylla 2020. Installationen besår av en bokhylla som för många är bekant i våra hem eller arbetsplatser. Genom att fylla hyllan med skulpturer har hon skapat en tidslinje över det gångna året i kronologisk ordning. Skulpturerna, som är tummade i stengods, skapar ett landskap i olika lager och skiftar i både färg, storlek och uttryck.

Katarina Sundkvist Zohari förnimmer först en känsla och en idé som hon konkretiserar och förkroppsligar i sina skulpturer. Att skapa och tumma fram former med händerna som en handling är en viktig komponent i hennes skapande. Genom görandet fångar hon känslor och ett existentiellt varande i former som varar för evigt. Symbolerna tar kroppslig form och varje detalj är genomtänkt utan att för den delen behöva uppfattas på ett strikt och rätt sätt. Som betraktare tillåts vi se och känna av det hon vill förmedla genom våra egna erfarenheter. Själ, känslor, tanke och ord har ingen rangordning utan är lika viktiga och lika mycket värda. Det inre, subjektiva och själsliga beskriver hon i dessa verk på ett taktilt och substantiellt sätt.

Natur och människa finns som en dualitet i hennes verk. Trädet som inleder året är ett väsen från tidigare arbeten som tornar upp genom flera hyllplan i ett växande som påminner oss om att dagarna sammanlänkas utan barriärer och så småningom flyter ihop till epoker. Dåtid, nutid och framtid har endast en tunn hinna eller trådar som membran mellan hyllorna.

Installationen Hylla 2020 är ett helt nyproducerat verk. Katarina Sundkvist Zohari är även aktuell i en kommande utställning på Salsta slott i september 2021 och arbetar med en offentlig gestaltning i Hälsingland. Tillsammans med Nito Vega arbetar Katarina Sundkvist Zohari med projektet Ung salong, som är en utställning för unga och nyetablerade konstnärer i Uppsala i samarbete med Uppsala Konstnärsklubb och Region Uppsala. Hon driver Konst tar plats som är en serie utställningar, vilka visas i lånade lokaler runt om i länet. 2021 blir Konst tar plats i Karlholmsbruk. Katarina är medlem i konstnärsgruppen Haka som driver Köttinspektionen konst i Uppsala.

Kontakt:
Katarina Sundkvist Zohari
Mejl: katarina.sundkvist[at]telia.com

Hylla 2020

Rörelse, Katarina Sundkvist Zohari