GALLERI 2  2023

JOHAN FREMLING

Intrusion, en resa
2023.01.21 - 2023.02.12

Galleri 2

Intrusion X,  Johan Fremling

JOHAN FREMLING

Intrusion, en resa

2023.01.21 - 2023.02.12
Galleri 2

Kol, Krita, Aluminiumkabel


VERNISSAGE lö 21/1 kl 12-16


Johan Fremling (1954, Sverige) presenterar teckningar, målningar, skulpturer och
installationer.


Genom abstraktion skapar konstnären Johan Fremling i denna utställning på Galleri 2 med titeln: ”INTRUSION; en resa”, personliga ögonblick som infiltrerar med stöd av regler och utelämnanden som lockar betraktaren till nya insikter. Till synes enkla material såsom papper, kol och krita samt aluminiumkabel sammanstrålar till en helhet.


Flerskiktiga bilder uppstår där bräckligheten i vår till synes säkra verklighet ifrågasätts. Resultaten dekonstrueras till den grad att betydelsen förskjuts och möjlig tolkning blir mångfacetterad.


Att se tecken och synliggöra skeenden i tiden. Associationer och betydelser kolliderar. Rymden blir tid och språket blir bild. Ibland dyker förvirrande skönhet upp. Den inneboende visuella förföriskheten, komplicerar ytterligare mottagandet av konstverkens flerfaldiga meningsskikt.


ÖPPET ons-fre 14-18, lö-sön 12-16

KRISZTINA WIDENGÅRD
Där sagorna gryr
2023.02.18 - 2023.03.12

Galleri 2

Vernissage 18/2 Kl 12-16

Längesen, 2000  Krisztina Widengård

Krisztina Widengård ställer ut måleri, grafik och blandteknik. Som titeln antyder, de gemensamma linjen i de utställda verken är en sorts sagostämning även i de mer abstrakta bilderna.


Hon kommer från en konstnärsfamilj i Ungern, i Budapest. Hennes far berättade och tecknade egna sagor till dottern. Hon har en liten samling på olika länders sagor.

Krisztina bor i Sverige sedan 1980. Världen förändras kring oss, varken Ungern eller Sverige är samma som då. Samma krig rasar i båda ländernas närhet.


Om man tittar på hennes bilder kan man drömma sig bort till en lekfull tillvaro att livnära själen med.


CARITA SIRÈN
Fragment (Intryck - avtryck)

2023.03.18 - 2023.04.09

GALLERI 2

Vernissage 18/3 Kl 12-16


Carita Sirén

Carita Sirén är en sverigefinsk konstnär som söker alternativa tekniker för att kunna övergå till material som är helt i harmoni med naturen. Det är en lång väg att gå och än så länge är äggoljetempera och linoljefärg det som dominerar. Hon blandar och river oftast själv sina färger. Försöker använda minimalt med plastfärger som tex akryl.


Ekotryck, kontakttryck på papper är fortfarande inkluderad i en process att i framtiden kunna använda bestående färger direkt från olika växter och utan att skapa någon sorts farligt avfall. Intrycken av dessa papper har hon försökt delvis överföra nu på duk med blandteknik: akryl, pigment, äggtempera och oljefärg.


Hon söker livets innersta väsen och beskriver känslor, tankar och händelser.


MONIA WESTIN

Ljus och skugga
2023.04.15 - 2023.04.30

Galleri 2

Vernissage 15/4 Kl 12-16


"Pelargon" Monia Westin

Monia Westin utbildade sig på Konstfack 1955-59 och arbetade sedan ett år på Handarbetets vänner. Därefter har hon varit verksam i egen ateljé. För precis sextio år sedan, 1963, hade hon sin första separatutställning på Nutida Konst i Uppsala.

 

Som textilkonstnär har hon anlitats för utsmyckning av många offentliga lokaler i Uppsala och runt om i landet. De senaste åren har hon också arbetat mycket med att teckna i blyerts. Blyertsteckningar är också vad hon huvudsakligen ställer ut denna gång. Det viktigaste för henne är den poetiska stämningen och känslan i bilden. Hon är fascinerad av växlingen mellan ljus och skugga och det är också temat för utställningen. I sina teckningar använder hon oftast växter som motiv.

 

Monia Westin finns representerad bland annat på Nationalmuseum, Moderna museet, Röhsska museet, Uppsala konstmuseum, Vetlanda museum, Sundsvalls museum och Statens konstråd.

 

2009 tilldelades hon Uppsala kommuns hedersmedalj med motiveringen att hon i sitt konstnärskap med gedigen teknisk säkerhet förmedlar naturkänsla, poesi och lekfullhet.


EVA HESSLOW

Tuschteckningar
2023.05.06 - 2023.05.21

GALLERI 2

Vernissage 6/5 Kl 12-16

Jag är född och uppvuxen i Örebro. Efter studier vid Konstfack och en längre period i Stockholm bor jag numera i Bålsta.

Här är det nära till skog, vatten och gårdar med djur. Eftersom jag tycker om att teckna, speciellt det som är levande, har jag koncentrerat mig mycket på hästar. Porträtt är jag också intresserad av.


Under sommarhalvåret tar jag gärna in kvistar i ateljén. Dessa studerar jag med hjälp av tusch, pensel och japanpapper. I den här utställningen visar jag studier av några äppelgrenar.

ALI ARDALAN

Leviathan

2023.05.27 - 2023.06.11

Galleri 2

Vernissage 27/5 Kl 12-16

Visningar 3-4 juni 14.00

Bild: Ali Ardalan


Ali Ardalan har en masterexamen i fri konst från HDK-Valand Academy och även genomfört ett post-masterprogram "Dekolonisering av arkitektur" vid Kungliga konst högskolan i Stockholm.


Hans intresseområden inkluderar identitet, migration, och språk. Ardalan's konstnärliga praktik och forskning fokuserar på begreppet makt och hur dominant makt påverkar samhället och försöker institutionalisera dess förståelse av verkligheten.


Han arbetar med olika medier såsom skulptur, fotografi och video där han konstruerar icke-linjära narrativ genom blandade installationer, som syftar till att utmana och störa hegemoniska representationsmekanismer


KONST FÖR UKRAINA II

2023.09.02

GALLERI 2

Lördagen den 2 september arrangerade Uppsala Konstnärsklubbs Ukrainagrupp sitt andra konstevent till stöd för det ukrainska folket – ”Konst för Ukraina II”. Donerade konstverk såldes för ca 50% av ursprungspriset. Totalt har 47 210 kr swishats till hjälporganisationer som är verksamma i Ukraina: Läkare utan gränser, Rädda barnen, UNCHR, UNICEF, Blågula bilen och Skicka vidare till Ukraina.