GALLERI 1 2025

Sofie Stenberg, Anna Haglund, Ida Ahlgren, Kajsa Sjölén, Sara Nordgren

Vernissage Långfredagen 18e april, kl 14 - 18

18/4 - 4/5 2025

GALLERI 1&2

I MIG BOR KÄNSLAN är en vandrande konstutställning som vill väcka nyfikenhet om konst, sinnen och känslor. Det är ett interaktivt rum där konsten kan vara tillgänglig att ta på, förändra, känna, krypa över, pröva eller höra på. Både barn och vuxna kan utforska. Konstutställningen består av verk och experiment som skapats av olika konstnärer med färg, papper, textil, ljud eller rumsliga installationer. Ibland med natur och återbrukat material. I utställningen finns det också möjlighet för besökare att på egen han jobba vidare med det växande, gemensamma konstverket ALLAS KÄNSLOR som är en del av utställningen. Tack alla som är med och skapar!


I anslutning till konstutställningarna bjuder vi in till olika skapa-workshops för barn och vuxna där vi arbetar tillsammans. Vår förhoppning är att man ska kunna associera vidare och hitta sina berättelser eller stoff till eget skapande.

Välkommen in! - Var god rör och berörs av konsten


PROGRAM

18 APRIL

14.00 -16.00 Vernissage med workshop ALLAS KÄNSLOR i utställningen. Drop in, gratis för alla åldrar

17.00 -18.00 Ola Lidström med Mathias Elovsson (bas) Justus Björk (trummor) och Isak Elovsson (bas) spelar i utställningen. De släpper sitt debutalbum, en skiva om ensamhet, längtan efter kontakt och frigörelse.


19, 20 APRIL

14.00 -16.00 Workshop ALLAS KÄNSLOR i utställningen. Kom och måla din känsla! Drop in, gratis för alla åldrar


26 APRIL

13.00 -16.00 Öppen Ateljé: Workshop ALLAS KÄNSLOR i Studion och utställningen. Kom och måla din känsla! Drop in, gratis för alla åldrar

KONSTNÄRERNA


SOFIE STENBERG är född 1977 och uppvuxen i Alunda, utbildad vid Konstfack. Hon är konstnär och inredningsarkitekt som rör sig i skärningspunkten mellan bildkonst, arkitektur, form och offentligt samskapande. I arbetet är utgångspunkten ofta platserna och människorna med ett starkt intresse för vardagslivets ritualer. Hennes arbeten består bland annat av storskaligt måleri, teckningar, poetiska typografier och rumsliga installationer ofta med natur eller återbrukat material. I sina arbeten återkommer hon ofta till landskapet, barnet och tiden.

Hemsida: www.sofiestenberg.com


SARA NORDGREN är född 1977 i Kalix och utbildad på HV-skola. Hon är textilkonstnär med bas i Mariefred och även pedagogiskt verksam. Hennes arbeten består bland annat av rumsliga och taktila installationer där olika väv och sticktekniker formar verken. Sara har en stark känsla för materialets möjligheter. Verken präglas av poesi och omsorg i både uttryck, materialitet och innehåll. Det textila, traditionella hantverket och naturens färger är ofta utgångspunkt i arbetet.

Hemsida: www.samanoform.se


IDA AHLGREN är född 1987 i Stenungsund och utbildad vid Konstfack. Hon är inredningsarkitekt och illustratör. Ida är specialiserad på lek och lärandemiljöer, alltid med människan i fokus. I sina arbeten blandar hon gärna material som ull, papper, trä och blyerts. Hennes illustrationer är fyllda av liv, berättelser och djur med en stor detaljrikedom och en tydlig form.

Instagram: @idaahlgren


KAJSA SJÖLÉN är född 1979 i Uppsala och utbildad på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Hon är konstnär och arbetar även som pedagog och verksamhetsutvecklare på Hemgården Fyrisgården. Med grund i teckning, måleri och poesi är Kajsa upptagen av uppfinnelse, handgripliga konstruktioner, barns upptäckande och nyfikenhet. Hon gör skulpturer som låter och rör sig, samt deltagarbaserad konst där hon intresserar sig för händernas upplevelser.

Hemsida: www.kajsanity.org


ANNA HAGLUND är född 1984 i Uppsala och tog examen från Stockholms Dramatiska Högskola 2013. Hon är kompositör, konstnär och ljuddesigner verksam i gränslandet mellan ljudkonst och scenkonst där hon skapar deltagarbaserade verk samt koncept, ljud och elektroakustiska kompositioner för teater och dans. Hennes arbete har visats både i Sverige och utomlands, bland annat på institutioner som Dramaten, Uppsala konstmuseum, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Tanzmesse, MDT och Radioteatern samt inom det fria fältet.

Hemsida:www.annahaglund.se


TACK KULTURRÅDET OCH REGION UPPSALA FÖR STÖD TILL PROJEKTET

TACK STUDIEFRÄMJANDET FÖR LÅN AV PROJEKTOR OCH LJUDANLÄGGNING

TACK LEKOLAR FÖR SPONS AV SKAPAMATERIAL

TACK BOLON FÖR MATERIAL

TACK UPPSALA KONSTNÄRSKLUBB FÖR GOTT SAMARBETE

TACK ALLA SOM SKAPAR OCH HAR SKAPAT I UTSTÄLLNINGEN



MEMORIES FROM PALESTINE

KAJSA HAGLUND

29/3 - 13/4 2025

GALLERI 1

Kajsa Haglunds utställning består av två installationer: The Key och Nablos. Tillsammans sammanfattar de hennes minnen från en vistelse i Jerusalem och på Västbanken. Dessa konstnärliga koncept har hon länge burit på, och nu får de äntligen ta sin plats i galleriet under den samlande titeln Memories from Palestine.

Haglund jobbar konceptuellt och hennes konst fokuserar gärna på relationer mellan människor och hållbarhet i alla dess former.


Kajsa Haglund: ”Jag tycker om tanken att konsten är en brygga mellan människor och kulturer, i alla samhällen. Viktigt är det i slutna samhällen och sekter, där människor hotas och tystas. Där vill jag att konsten ropar högt. Pekar finger och vågar. Konsten måste få skava och ställa obekväma frågor. Konsten måste också kunna vara snäll, vacker och följsam, bara för sin egen skull.”


Om konstnären:

Kajsa Haglund bor i Uppsala och har sin ateljé i Ekeby bruk, Ateljé Fria Händer. Hon har ställt ut bland annat i Japan, Kina och Tyskland.


Vernissage lördag den 29e mars kl 12 - 16, varmt välkommen!


Tack till Linnés kammare, Vassilis och Sigrids mathantverk.

VI OCH VÅRA DJUR

KRISTINA JANSSON

8/3–23/3 2025

GALLERI 1

Hem från långpromenaden


VI OCH VÅRA DJUR

Det vilda landskapet är beroende av betesdjuren och de är beroende av oss, hundar och katter är våra vänner. När Kristina Jansson ser en kråka som flyger förbi, rådjur och fåglar som kommer in på tomten eller kor i en hage dras hennes blick alltid till dem. Den biologiska mångfalden där vi alla är beroende av varandra inspirerar henne.

Jansson jobbar med teckning, måleri, skulptur i olika material och blandtekniker, och i denna utställning kommer hon att visa oljemålningar och blandtekniker med armeringsjärn och garn.

En teknik hon använt är att utnyttja gamla målningar som underlag för nytt måleri, där underlaget tillåts lysa fram här och där och spela en viktig roll i målningen. Små målningar, foton och skisser sker ofta i bilen.

 

Om konstnären:

Kristina Jansson är utbildad på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Hon har gjort målningar i offentlig miljö, bland annat i Svartbäckens sjukhus Uppsala, Vallonskolan i Gimo och Östhammars Sjukhus. Hon har ställt ut i många orter i Sverige, bland annat på Liljevalchs vårsalong, samt i Finland, Belgien och Kina.


Vernissage lördag den 8e mars kl 12 - 16, varmt välkommen!

HAIKU HAGEN

NORBERT FABER

15 feb – 2 mars 2025

Galleri 1&2 


Nuet löper som en vertikal blixt genom den kronologiska tiden i Norbert Fabers retrospektiva utställning Haiku Hagen. Konstnärskapet sträcker sig mer än 60 år bakåt i tiden, alltid med nu-varats öppenhet som levande ingång. 


Den japanska diktformen haiku är koncentrerad på nuet. Faber framhåller den mänskliga erfarenheten som en kritisk kraft i mötet med detta nu. Nuet, liksom det lokala, och intresset för massmedias roll i den samtida livsmiljön, har fått honom att uppehålla sig vid platser som torg och köpcentrum världen över. Genom ett snabbt tecknande med pensel, direkt utifrån det han ser, uppmärksammar han komplexa flöden av energi; den mänskliga rörelsen och kroppsligheten, liksom seendets möjlighet och gräns. Intrycken från de snabba skisserna kan senare bli lager i en målning, exempelvis som i verket ”Vaksala torg” eller de målningar han gjort vid Gränby centrum. 


Under Fabers tid som verksam konstnär har bildmediet genomgått en omfattande utveckling, vilket han följt och själv varit del av. Från pop-konsten under 60-talet, då han utbildade sig på Chelsea School of Arts i London, via den politiska affischkonsten och op-konsten, där optiska fenomen undersöktes konstnärligt – och vidare in i den samtid där vi bokstavligen badar i bilder. Faber har aktivt fortsatt undersöka perceptionen och varje enskilt verk bär spår av den blick konstnären, liksom det omgivande samhället, haft vid den tid då verket blev till. 


Sammanvävt med konstnärskapet har Norbert Faber varit verksam som präst. Han var delaktig i att införa retreat och zenbuddhistisk meditation i svenskt kyrkoliv och poängterar vikten av att skapa bryggor mellan öst och väst, liksom mellan naturvetenskapens “kunskapande” och det andliga varat. Faber är noga med odlandet av varseblivningens uppmärksamhet och slår vakt om värdet av att “våga vara ingenting”. Här kommer haikuns direkthet in; modet att gestalta något i det ögonblick som äger rum här och nu. Haikun ger, genom sin avgränsade form, möjlighet att fånga in eller uttrycka något. På liknande sätt kan en målning vara en avgränsning – en hage – i ett oändligt fält.  


FÖRST KOM SPARKEN

GUDRUN WESTERLUND

25/1–9/2 2025

VERNISSAGE lördag den 25 januari kl. 12-16 - varmt välkomna! 


FÖRST KOM SPARKEN
sen kom snöstaketen, skogen, mörkret, myrarna, ljuset, vattnet, fisket och torrköttet.


I utställningen utgår Gudrun Westerlund ifrån en större målning i fem delar, där en spark har en huvudroll tillsammans med två säregna figurer. Därifrån målar hon vidare på olika sätt. Det handlar om minnen och ursprung.


En målning berättar om en hel skolklass på sparkutflykt. En annan om en övergiven spark. Vad har hänt?


Sen svävar det iväg, ut i abstraktioner, insmygande fantasier eller försåtliga bakhåll av kraftigt gult.

Bilder: 
Ann envisas med sparken, t.h.

Övergiven spark (beskuren) t.v.

Poeten Bengt Berg har i en av sina dikter i Stjärnbetaren satt ord på känslan att åka spark:


Iväg!
Du står på en kulle
med en spark
Nedanför väntar dagen,
ja, till och med världen
och vem skulle inte vilja
avyttra ett besök där
Ta tag i handtagen,
blunda - ge dig av!
Vintergatan är glasklar
ännu har du tungan i behåll,
fylld av blod och smaken av längtan
Iväg nu, snart kommer
grusbilen

Om konstnären:
Gudrun Westerlund (f. 1953) är målare utbildad vi Konstfack och hennes medium är framförallt äggoljetempera på duk. Westerlund arbetar också med land-art vid tillfälle. Senast under hösten 2024 deltog hon i utställningen ”International Open Air Expressions” i Tokyo, Japan, där hon gjorde ett platsspecifikt verk av hittat naturmaterial. 

Gudrun Westerlund åker gärna på arbetsvistelser i lite längre perioder, s.k. Artist in Residence. Hon har varit på Island på tre olika AiR och på San Michele på Capri. Westerlund har också initierat och deltagit i utbytesprojekt med Japan och Kina.


Oftast rör jag mig i fiktiva landskap. Nästan alltid finns där skog, vatten och en strimma himmel. Byggnader? Ganska sällan, och om de är med är det ensliga och enstaka boningar. Ibland finns där konstiga maskinerier. Människor? Ja, ofta ensamma och vilsna eller tvärsom – stadigt förankrade. Landskapet blir en scen för berättelser eller tillstånd. Jag skapar rum, platser och händelser man kan vara i och fundera över.