I MIG BOR KÄNSLAN är en vandrande konstutställning som vill väcka nyfikenhet om konst, sinnen och känslor. Det är ett interaktivt rum där konsten kan vara tillgänglig att ta på, förändra, känna, krypa över, pröva eller höra på. Både barn och vuxna kan utforska. Konstutställningen består av verk och experiment som skapats av olika konstnärer med färg, papper, textil, ljud eller rumsliga installationer. Ibland med natur och återbrukat material. I utställningen finns det också möjlighet för besökare att på egen han jobba vidare med det växande, gemensamma konstverket ALLAS KÄNSLOR som är en del av utställningen. Tack alla som är med och skapar!
I anslutning till konstutställningarna bjuder vi in till olika skapa-workshops för barn och vuxna där vi arbetar tillsammans. Vår förhoppning är att man ska kunna associera vidare och hitta sina berättelser eller stoff till eget skapande.
Välkommen in! - Var god rör och berörs av konsten
PROGRAM
18 APRIL
14.00 -16.00 Vernissage med workshop ALLAS KÄNSLOR i utställningen. Drop in, gratis för alla åldrar
17.00 -18.00 Ola Lidström med Mathias Elovsson (bas) Justus Björk (trummor) och Isak Elovsson (bas) spelar i utställningen. De släpper sitt debutalbum, en skiva om ensamhet, längtan efter kontakt och frigörelse.
19, 20 APRIL
14.00 -16.00 Workshop ALLAS KÄNSLOR i utställningen. Kom och måla din känsla! Drop in, gratis för alla åldrar
26 APRIL
13.00 -16.00 Öppen Ateljé: Workshop ALLAS KÄNSLOR i Studion och utställningen. Kom och måla din känsla! Drop in, gratis för alla åldrar
KONSTNÄRERNA
SOFIE STENBERG är född 1977 och uppvuxen i Alunda, utbildad vid Konstfack. Hon är konstnär och inredningsarkitekt som rör sig i skärningspunkten mellan bildkonst, arkitektur, form och offentligt samskapande. I arbetet är utgångspunkten ofta platserna och människorna med ett starkt intresse för vardagslivets ritualer. Hennes arbeten består bland annat av storskaligt måleri, teckningar, poetiska typografier och rumsliga installationer ofta med natur eller återbrukat material. I sina arbeten återkommer hon ofta till landskapet, barnet och tiden.
Hemsida: www.sofiestenberg.com
SARA NORDGREN är född 1977 i Kalix och utbildad på HV-skola. Hon är textilkonstnär med bas i Mariefred och även pedagogiskt verksam. Hennes arbeten består bland annat av rumsliga och taktila installationer där olika väv och sticktekniker formar verken. Sara har en stark känsla för materialets möjligheter. Verken präglas av poesi och omsorg i både uttryck, materialitet och innehåll. Det textila, traditionella hantverket och naturens färger är ofta utgångspunkt i arbetet.
Hemsida: www.samanoform.se
IDA AHLGREN är född 1987 i Stenungsund och utbildad vid Konstfack. Hon är inredningsarkitekt och illustratör. Ida är specialiserad på lek och lärandemiljöer, alltid med människan i fokus. I sina arbeten blandar hon gärna material som ull, papper, trä och blyerts. Hennes illustrationer är fyllda av liv, berättelser och djur med en stor detaljrikedom och en tydlig form.
Instagram: @idaahlgren
KAJSA SJÖLÉN är född 1979 i Uppsala och utbildad på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Hon är konstnär och arbetar även som pedagog och verksamhetsutvecklare på Hemgården Fyrisgården. Med grund i teckning, måleri och poesi är Kajsa upptagen av uppfinnelse, handgripliga konstruktioner, barns upptäckande och nyfikenhet. Hon gör skulpturer som låter och rör sig, samt deltagarbaserad konst där hon intresserar sig för händernas upplevelser.
Hemsida: www.kajsanity.org
ANNA HAGLUND är född 1984 i Uppsala och tog examen från Stockholms Dramatiska Högskola 2013. Hon är kompositör, konstnär och ljuddesigner verksam i gränslandet mellan ljudkonst och scenkonst där hon skapar deltagarbaserade verk samt koncept, ljud och elektroakustiska kompositioner för teater och dans. Hennes arbete har visats både i Sverige och utomlands, bland annat på institutioner som Dramaten, Uppsala konstmuseum, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Tanzmesse, MDT och Radioteatern samt inom det fria fältet.
Hemsida:www.annahaglund.se
TACK KULTURRÅDET OCH REGION UPPSALA FÖR STÖD TILL PROJEKTET
TACK STUDIEFRÄMJANDET FÖR LÅN AV PROJEKTOR OCH LJUDANLÄGGNING
TACK LEKOLAR FÖR SPONS AV SKAPAMATERIAL
TACK BOLON FÖR MATERIAL
TACK UPPSALA KONSTNÄRSKLUBB FÖR GOTT SAMARBETE
TACK ALLA SOM SKAPAR OCH HAR SKAPAT I UTSTÄLLNINGEN
WIKS KONSTLINJE FÖRDJUPNINGSÅR
REGION UPPSALA FOLKHÖGSKOLA
Deltagarna från konstlinjens fördjupningsår på Region Uppsala Folkhögskola, Wik ställer under några dagar ut tillsammans i Galleri 2 på Uppsala Konstnärsklubb!
Under ett folkhögskoleår eller två på en konstlinje bildar deltagarna tillsammans en konstnärlig konstellation som ofta kommer att ha inverkan på hur de olika konstnärskapen – och personerna – utvecklas vidare. I den här utställningen möter vi 12 konstnärer, som på sina respektive sätt, och i olika skeden i livet, befinner sig i utforskandet av konstens och skapandets möjligheter. På folkhögskolan får deltagarna möjlighet såväl att utveckla praktiska färdigheter som att prova konstnärliga uttryck och förhållningssätt, liksom utrymme att begrunda den egna relationen till den gemensamma konstnärliga och mänskliga konstellationen; att blicka såväl in i, som ut ur sig själv, med konsten som medel.
I utställningen möter vi en salig blandning av måleri, analog och digital teckning, textil, skulpturala verk, och mycket mer.
Samarbetet mellan Uppsala Konstnärsklubb och konstlinjens fördjupningsår på Region Uppsala Folkhögskola, Wik inleddes 2024 och fortsätter skapa trådar mellan konstnärsgenerationer (i olika åldrar).
Medverkande konstnärer:
Stina Bodling, Lovisa Schultz, Herman Toll, Mimmi Hansson, Alva Åkerlund, Tristan Göransson, Thea Vallin, Albert Karlberg, Frida Carlsson, Veronica Ring, Erik Blomgren, Alva Karlsson
HAIKU HAGEN
NORBERT FABER
15 feb – 2 mars 2025
Galleri 1&2
Nuet löper som en vertikal blixt genom den kronologiska tiden i Norbert Fabers retrospektiva utställning Haiku Hagen. Konstnärskapet sträcker sig mer än 60 år bakåt i tiden, alltid med nu-varats öppenhet som levande ingång.
Den japanska diktformen haiku är koncentrerad på nuet. Faber framhåller den mänskliga erfarenheten som en kritisk kraft i mötet med detta nu. Nuet, liksom det lokala, och intresset för massmedias roll i den samtida livsmiljön, har fått honom att uppehålla sig vid platser som torg och köpcentrum världen över. Genom ett snabbt tecknande med pensel, direkt utifrån det han ser, uppmärksammar han komplexa flöden av energi; den mänskliga rörelsen och kroppsligheten, liksom seendets möjlighet och gräns. Intrycken från de snabba skisserna kan senare bli lager i en målning, exempelvis som i verket ”Vaksala torg” eller de målningar han gjort vid Gränby centrum.
Under Fabers tid som verksam konstnär har bildmediet genomgått en omfattande utveckling, vilket han följt och själv varit del av. Från pop-konsten under 60-talet, då han utbildade sig på Chelsea School of Arts i London, via den politiska affischkonsten och op-konsten, där optiska fenomen undersöktes konstnärligt – och vidare in i den samtid där vi bokstavligen badar i bilder. Faber har aktivt fortsatt undersöka perceptionen och varje enskilt verk bär spår av den blick konstnären, liksom det omgivande samhället, haft vid den tid då verket blev till.
Sammanvävt med konstnärskapet har Norbert Faber varit verksam som präst. Han var delaktig i att införa retreat och zenbuddhistisk meditation i svenskt kyrkoliv och poängterar vikten av att skapa bryggor mellan öst och väst, liksom mellan naturvetenskapens “kunskapande” och det andliga varat. Faber är noga med odlandet av varseblivningens uppmärksamhet och slår vakt om värdet av att “våga vara ingenting”. Här kommer haikuns direkthet in; modet att gestalta något i det ögonblick som äger rum här och nu. Haikun ger, genom sin avgränsade form, möjlighet att fånga in eller uttrycka något. På liknande sätt kan en målning vara en avgränsning – en hage – i ett oändligt fält.
VERNISSAGE lördag den 25 januari kl. 12-16 - varmt välkomna!
Uppsala konstnärsklubb fyller 70 år 2025. I samband med det kommer Gunnar Staland, konstnär och fotograf, att visa ett bildspel med situationsbilder från utställningar, konstnärer och publik som han har tagit under de senaste tjugo åren.
Utöver det presenteras ett tjugotal printade ”spontanporträtt” föreställande konstnärsmedlemmar i klubben.
UPPSALA KONSTNÄRSKLUBB Kulturkvarteret Walmstedtska | Sysslomansgatan 1, 753 10 Uppsala | Visa på karta | uppsalakonstnarsklubb.se | facebook.com/uppsalakonstnaersklubb | Instagram: @uppsalakonstnarsklubb | kontakt[at]uppsalakonstnarsklubb.se
Öppettider under utställningsperioderna:
Onsdag – fredag kl. 14–18
Lördag och söndag kl. 12–16