SAMTAL PÅGÅR

Samtal pågår inte just nu.

2018

Onsdag 5 december 2018 kl. 19

Med linsen som verktyg

I samband med utställningen ”Linsen som verktyg” i Å-huset samtalar medverkande konstnärer om sina verk.

Ali Ardalan, Arnold Bunge, Margareta Fundelius, Eva Murane Grantina, Ingvar Staffans, Gunnar Staland och Teymor Zarré.

Onsdag 24 oktober 2018 kl. 19

TRINUS – Travelling Thoughts

Konstnärsgruppen TRINUS var inbjudna till Otaru City Museum of Art, Hokkaido, Japan, sommaren 2018. Utställningen ”Travelling Thoughts” visades 21 juni–16 september.


TRINUS består av Narek Aghajanyan, Johan Fremling, Kajsa Haglund, Katarina Jönsson Norling, Anders Rönnlund, Sanne Sihm och den japanska konstnären Shizuko Ono.


Utställningen var en del av det officiella firandet av 150 års handelsrelationer mellan Japan och Sverige. Otaru satsade rikligt på denna ”Swedish Art Festival”. Många var engagerade, TRINUS fick mycket hjälp från en grupp lokala konstnärer men också från en allmänhet som skänkte gamla skor och handgripligt hjälpte till att bygga våra utomhusskulpturer ”Crossroads I” och ”Crossroads II”. TRINUS höll föreläsningar, visade utställningen för grupper och genomförde workshops.


Under Samtal Pågår kommer TRINUS att berätta och visa bilder från staden Otaru och dess omgivningar. Resan förde dem även till Tokyo/Yokohama där de hade förmånen att intervjua Shizuko Onos mamma. 101 år gammal är hon fortfarande aktiv som konstnär. Ett kort utdrag ur videomaterialet kommer att visas.

Onsdag 7 mars 2018 kl. 19

"...tänk om man bara kunde få vara människa!"

Utifrån den nuvarande projektutställningen i Å-Huset, ”Jag Kvinna”, samtalar konstnärerna Eva Jonasson, Lill Sjöström, Ingrid Orlowski och Birgitta Nordström Wiklund om hur det är att vara kvinna i dag.

2017

Onsdag 1 november 2017 kl. 18

Den utsatta konstnären

OBS! Tiden – 18.00

Uppsala Konstnärsklubb arrangerar en paneldebatt om konstnärens arbetsvillkor med anledning av att keramikern Paula Von Freymann blev vräkt ur sin bostad och ateljé för ett par månader sedan och nu, över 80 år gammal, lever som bostadslös. Hur ser arbetsvillkoren för konstnärer ut i Sverige 2017? Kan man leva på sin konst och vilka uppoffringar krävs?

Medverkar i debatten gör bland annat Christina Karlstam, konstkritiker, Daniel Werkmäster, museichef Uppsala Konstmuseum och Katarina Sundqvist Zohari, konstnär och ordförande för Uppsala Konstnärsklubb. Moderator är Lars Sund. Det kommer också att bli musik med Coste Apetrea och Jan Winter samt teater med Teater Blanca.

Onsdag 25 oktober 2017 kl. 18

Anders Rönnlund – Naturen är vacker

Anders Rönnlund visar bilder och berättar om ett internationellt konstprojekt i det nedlagda fängelset i Cuenca, Ecuador. Och lite om byn där jag bodde, staden och den lokala historien.

Onsdag 19 april kl.19

Katarina Renman Claesson

Katarina Renman Claesson, konstjurist.

Ett samtal om upphovsrätt.  Med utgångspunkt i upphovsrätten och verkliga exempel.

Var går gränsen mellan ett inspirerat nyskapande och kopiering?

Onsdag 8 februari 2017 kl. 19

"Jag haaatar bildterapi"

”Jag haaatar bildterapi!”

Så reagerade Carl Johan De Geer inför boken Självbilder – Att komma vidare genom skapande. Terapi har varit ett rött skynke för en del konstnärer, framför allt manliga. Varför detta motstånd? Vad är bildterapi? Hur har utvecklingen i Sverige sett ut? Och hur kan egna inre bilder och andras konst hjälpa oss i livet och vardagen?

Annika Berg-Frykholm, journalist och författare till böckerna Självbilder och Om konsten och livet, i samtal med en av bildterapins pionjärer Birgitta Löwendahl, konstnär, psykoterapeut och bildterapeut.

2016

Onsdag den 30 november kl.19, 2016

Landstingets konstkonsulent, Johannes Ehnsmyr

Samtal pågår  med Johannes Ehnsmyr, Landstingets konstkonsulent som skall berätta och samtala om hur det är ”att arbeta strategiskt och långsiktigt med konstområdet i länet”

13 APRIL 2016

”Min vän Suleiman” – om palestinsk konst

Kees Geurtsen har följd Palestinsk konst sedan 70-talet genom vänskapen med några palestinska konstnärer.
Han har gjort ett flertal resor till Västbanken och Gaza senast i februari. Vi får följa konstnärernas villkor under ockupation och utvecklingen av samtidskonsten genom delvis unika egna foton.

9 MARS 2016

Samtal Pågår med Erik Krikortz om konstverket Souvenir

Konstnären Erik Krikortz kommer till Uppsala Konstnärsklubb för att samtala om den pågående debatten kring konstverket Souvenir och Väggmålning, Berlin.  Vi får också ta del av varför han valt att jobba med offentlig konst och hur han tänker kring samtidskonsten i staden.

Bakgrund:

Erik Krikortz är född i Luleå och utbildad vid Stockholms universitet, Konstfack och Universität der Künste Berlin. Han bor i Stockholm och arbetar främst med offentlig konst. Erik Krikortz har gjort separatutställningar på institutioner som Moderna museet, Van Abbemuseum (Eindhoven) och Art Center Nabi (Seoul), samt medverkat vid grupputställningar som Sevillabiennalen och Oktobersalongen (Belgrad). Han har tilldelats Stockholms stads kulturstipendium två gånger. Erik Krikortz konstverk bygger ofta på olika typer av samarbeten och inte sällan på allmänhetens medverkan. Hans tidigare verk inkluderar bland annat ljusinstallationerna Colour by Numbers och Emotional Cities, samt det journalistiskt grävande projektet Reko.

I Uppsala har han tidigare gjort foto- och textprojektet Gottsunda.

Foto Erik Krikortz

2015

9 december 2015

Leran berättar

Leran berättar

9 december kl 19.00

Lera, en förutsättning för våra liv genom jord och odling men också en följeslagare som hjälpt oss laga och förvara mat, samtidigt som den berättar om sin tid och kultur. Den brända leran blir keramik. Varje konstnär kommer att ge en kort introduktion till sitt verk. Vi kommer sen att se på bilder av olika verk, sammanställt av Birgitta ,och prata runt det. Lera har blivit ett gränsöverskridande
material som utmanar sina brukare att tänka i nya banor och ge sin kommentar på vår omvärld.

4 november 2015

Aurora Borealis – Sweden Kanaya Art Festival


Deltagande konstnärer:

Kajsa Haglund
Johan Fremling
Sanne Sihm
Anders Rönnlund
Narek Agananyan Katarina Jönsson Norling


KONSTNÄRERNA BERÄTTAR OM SIN UTSTÄLLNING PÅ KANAYA ART MUSEUM, INSTALLATIONERNA DE BYGGDE VID HAMNEN OCH PÅ MUSEÉTS GÅRD OCH OM ALLA UPPLEVELSER DE HAFT UNDER SINA TRE VECKOR I jAPAN.

6 maj

Slow music ...slow art


Hur lyssnar du på musik?
Hur tittar du på konst?

Kom och upptäck på vilket sätt musik kan påverka din upplevelse av konst!
Möt även musikern och konstnärerna bakom utställningen Bagateller, i ett samtal om musik som inspiration.

15 april

Ulla Wennberg

40 år i branschen.

Några bokslutsnoteringar.

25 februari

I skuggan av vulkanen – Penja & André Hesselbäck

Komorerna är ett av Afrikas minsta länder och också ett av de mest okända. Under föredraget I skuggan av vulkanen kommer den lilla önationen, belägen i sydvästra Indiska oceanen ungefär halvvägs mellan Mozambique och Madagaskar att presenteras, framför allt dess emellanåt turbulenta historia och dess unika flora och fauna, enastående vackra natur med en av södra halvklotets största aktiva vulkaner samt också Komorernas befolkning, deras kultur, språk och livsvillkor i världens sydligast belägna muslimska land.

4 februari

Annika Danielsson Almén & Adina Almén

”Dygnsrytm”

2014

5 november

Om konst, skrivande och fred – med konstnären MADELEINE HATZ och BOB HANSSON, författare och poet


Den internationellt ansedda konstnären Madeleine Hatz och Bob Hansson, författare och poet, ger sin syn på konstens och skrivandets betydelse för fred – hand i hand med utställningen ”Fredens konst”


Madeleine Hatz, internationellt verksam konstnär född 1952 i Lund, är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och representerad vid bl a Moderna museet i samma stad samt Redding Museum i Pennsylvania, USA. Hon har varit bosatt och verksam i New York under många år, med ateljé i Brooklyn. Hon har ställt ut på ett stort antal gallerier och museum runt om i världen, inte minst i New York. Bland hennes senaste verk kan nämnas de internationellt uppmärksammade ”Tiananmen”, performance vid Himmelska fridens torg i Beijing, Kina, den 24 november 2013 och ”June 4, 1989”, performance vid Stureplan i Stockholm den 4 juni 2014. www.madeleinehatz.com


Bob Hansson, född 1970 i Helsingborg, debuterade 1998 med ”Heja Världen”, som till dags dato har följts av ytterligare tre diktsamlingar, en poetik, en intervjubok (”Kärlek hur fan gör man”) samt fyra romaner. När det gäller svensk poesi pratas det ibland om ”ett före och ett efter Bob Hansson, då han är den första poet i sin generation som har nått en bredare publik, inte minst genom sina scenframträdanden. Hans meritlista är… lång… men han har bland annat gjort inslag i litteraturprogrammet Babel, monologen ”Om lycka” på Dramatens stora scen, mottagit SR’s stora novellpris, blivit utnämnd till Yttrandefrihetens hjälte av ALIS (föreningen Administration av Litterära Rättigheter i Sverige) och vunnit SM i poetry slam då detta hölls för första gången (1995 i Falkenberg). www.bobhansson.se


OBS! Fri entré, men antalet platser är begränsat. Först till kvarn…

Konstnären Madeleine Hatz, här självporträtterad som Franciskus, och "Yttrandefrihetens hjälte" Bob Hansson kommer till Åhuset. Foto Bob: Thron Ullberg

29 oktober

Om utställningen Fredens Konst

Medverkande konstnärer och författare berättar om den aktuella utställningen som pågår i Åhuset och det gränsöverskridande samarbetet.

Medverkande konstnärer och författare, bakre raden fr v: Bill-Ove Jonsson, Kajsa Willemark, IEva Murane Grantina, Dan Larsson, Stefan Larsson, Olga Palchevskaya, Anna Franklin, Moa Lönn och Sanne Sihm. Främre raden fr v: Barbro Werkmäster, Carina Lebhamre, Silja Karlsson, Petal Joan Roberts och Bo Gustavsson.

Infällda fr v: Gijs Weijer, Torsten Pettersson och Dag Thelander.

15 oktober

Virtual Friends – Anna Nordlund

”Virtual Friends”

Anna Nordlund, litteraturvetare och Selma Lagerlöf-forskare och Berit Sahlström samtalar utifrån väven ”Virtual Friends” och dess relation till Hanna Pauli’s målning ”Vännerna” (1907)

8 oktober

Paul Dutton & Girilal Baars

För första gången kommer Paul Dutton, 70 år, soundsinger, en av ljudpoesins dolda storheter, om än vida erkänd i Kanada, till Sverige. Hans extrema och starka röstljudsarbeten är en upplevelse som inte får missas. I konserten medverkar även röstaren Girilal Baars,

om inte bördig, så definitivt baserad i Uppsala.
Lördagen 11 oktober medverkar Paul Dutton och Girilal Baars på festivalen ”Rösta på Fylkingen IV” i Stockholm, men redan nu kan vi få höra dem här i Uppsala.

Konserten är ett samarbete mellan UKK och Kulturföreningen NEO.

17 september

RenovRadRasEra Hem – Sara Westin

Vi som tagit initiativ till Våra Hem är yrkesverksamma konstnärer, kulturarbetare och forskare, flera av oss är sedan länge också hyresgäster i Gränby. Under ett års tid har vi träffats regelbundet för att brottas med känslor och tankar kring omstöpningen av vårt område. Bostadsbolagen kallar det förnyelse, forskarna kallar det renovräkning, vi kallar det home-grabbing. Under de senaste åren har vi sett hur flera hundra familjer i vårt område tvingats lämna sina hem.

Samtal Pågår den 17 september handlar om processen i Gränbyområdet tillsammans med SAra Westin.

27 Augusti

OM KONSTEN OCH LIVET – Porträtt av 23 konstnärer i Uppland.

Författaren Annika Berg-Frykholm och Fotograf Lennart Engström om den nya boken Konsten och livet.

”Konstnärer har det tuffare än någonsin. Inte många kan leva enbart på sin konst. Ändå håller de på. Varför? Vilka är drivkrafterna?
I boken porträtteras 23 konstnärer i text och bild. De berättar om tillvaron och arbetsvardagen. Om hur de tänker kring sina verk. Om konstnärskapets lycka och vedermödor.  ”

I Samtal Pågår för vi höra bakgrunden kring bokens innehåll, bokens tillkomst och syfte.

4 juni

Penja Hesselbäck

”En korrekt smak för landskap”

Vi i väst föreställer oss gärna kinesiska trädgårdar som nästan helt slutna miljöer, oföränderliga över tid och fulla av en svårtolkad symbolism. Den bilden av de kinesiska trädgårdarna kan nog bäst beskrivas som en orientalistisk fantasi, en fantasi som fått stor spridning och som påverkar både hur vi uppfattar trädgårdarna och hur vi talar om dem.

I föredraget, som illustreras med ett rikt bildmaterial, kommer de kinesiska trädgårdarnas ursprung att beskrivas, liksom några av de utmärkande dragen. Ytterligare en aspekt, kanske en av de intressantaste, som kommer att belysas är skillnaden mellan hur västerlänningar av idag uppfattar trädgårdarna i Suzhou och hur de människor i 15- och 1600-talens Kina som skapade dem såg på saken.

21 maj

Gävle Konstgrafiker

Grafik som teknik och samtidskonst

www.gavlekonstgrafiker.com

7 maj

Ulrich Barnickel – Kleinsassen

Thoughts of livning creation.

A concept based on unenslaved  shapes.

Onsdag 9 maj

Mer än Karl Johan

Vad vet vi egentligen om svampar? Tänker vi någonsin på vad som finns där under vår fötter och som arbetar hårt både för och emot oss? Har vi någon nytta av svamparna? Sådana frågor har forskare vid SLU och Uppsala universitet arbetat med under ett antal år. Några Uppsalakonstnärer inbjöds att fritt inspireras av forskarnas rön och upptäckter. Detta möte mellan konst och vetenskap om svamparnas osynliga liv visas nu i en utställning i Å-Huset.


Konstnärer:

Shaheena Akhlaque
Arnold Bunge
Cecilia Ingard
Gunilla Paetau Sjöberg
Petal Joan Roberts
Ebba Stålhandske


Forskare:

Elizabeth Bent
Anders Dahlberg
Michael Krikorev
Åke Olson
Anna Rosling
Cajsa Lithell

Onsdag 26 mars

3D-PRINTING: Från pixel till objekt

En föreläsning om 3D-printing och dess tillverkningsmetoder samt användningsområden inom allt från arkitektur, mode och konst till konstgjorda organ och medicinska implantat.

Adam de Kaminski, designer utbildad i Sverige och England, presenterar spännande projekt tillsammans med film och bild.

www.dekaminski.com

Adam de Kaminski

Onsdag den 19 mars

Ricardo Donoso

Ricardo Donoso, chef för Edsvik Konsthall, berättar om magisk realism i konst och litteratur.

Måndag 17 mars kl 18:30

Ossama Helmy

Ett extrainsatt program på en MÅNDAG KL 18:30.

Ossama Helmy ”A.K.A” OzOz, was born in Alexandria, Egypt in 1979. He studied Anthropology; and he is an Egyptian Artist who worked independently to promote the Art of Origami “the art of Japanese paper folding” in Egypt and the Arab World since 2003. He used Origami in more than one field, such as development, education (language, geometry, and science), art, psychiatry, behaviour modification, and those with special needs (the deaf and the visually impaired).


Helmy has created some new patterns, to be added to the Art of Origami, such as the Arabic numbers and alphabets, Ramadan’s Lantern, some bird patterns and abstract forms. In addition, he established the Arab Origami Center in 2011; with the Arab Origami Center he did different projects and performance in Egypt and abroad. He participated in many workshops and programs in Spain, Syria, Tunisia, France, Algeria, Armenia, Lebanon, Bahrain, Yemen, Jordan, Japan, India, Armenia, Qatar, Morocco, united Arab of Emirates and Saudi Arabia Also he is a singer and he is doing some theatre performances mixing storytelling, singing and origami, and an Actor and a trainer assistant at the Egyptian project of theater of the Oppressed.

Onsdag den 12 februari 2014

Anna Söderbäck

Anna Söderbäck ,  kulturdirektör för kultur i länet                        

talar ikväll under titeln ”Värme från en mage…” med utgångspunkt från den offentliga konst som hon passerar på sin promenad från centralstationen till sin arbetsplats.

Ett samarrangemang mellan UKK, Upplands KRO/KIF och Studiefrämjandet.

Foto Johan Westin

2013

Onsdag den 27 november

Den förbjudna realismen

Konstnärerna OLGA PALCHEVSKAYA och FARIGH GHADERI berättar om sina respektive utbildningsår i S:t Petersburg och i Florens.

Deras utställning visas samtidigt i salarna.

Onsdag den 13 november

Boksläpp

Mötet mellan text och bild

Elin Forssell, konstnär och

William Males, författare

Berättar om sin nya poesibok

Onsdag den 30 oktober

Då och Nu

Konstnär Ruby I. Nordström

Femtio år som improvisatör och bildmakare.

Konstnären svarar och berättar.

Onsdag den 18 september

Artminers

Konstnärerna Kajsa Haglund, Anders Rönnlund, Johan Fremling, Gudrun Westerlund, Henny Linn Kjellberg, Peter Johansson, Barbro Westling och Elisabet Yanagisawa Avén besökte Japan sommaren 2013. De gjorde två utställningar; en hos Yokohama Independent och den andra i Niigatauniversitetet.

Därefter företog gruppen en studieresa till Sado Island, som har en gammal, sägenomspunnen guldgruva. Till denna ö har man också, under oroliga tider, deporterat konstnärer, musiker och skådespelare. Där föddes den Japanska Noh-teatern. Intrycken från den resan är tänkta att utvecklas till ett framtida konstprojekt.

I kvällens Samtal Pågår får vi se bilder från Japan och höra konstnärernas inspirerade berättelser.

En utställning kommer också att finnas på plats i Å-Huset.

Foto Johan Fremling

Onsdag den 28 augusti

Mervi Junkkonen, dokumentärfilmare

Säsongspremiär för höstens Samtal Pågår med den internationellt uppmärksammade och prisbelönta dokumentärfilmaren MERVI JUNKKONEN. Mervi kommer att berätta om konstnärskap och kreativitet inom dokumentärfilm, samt om regissörens ansvar när man arbetar med verkliga människor. Hon kommer även att visa exempel ur sina filmer, men koncentrerar sig mest på sin senaste film After Life – Four Stories of Torture (2011).


Se hela ”After Life” med start kl 18:00

Samtalet börjar som vanligt kl 19:00, men redan klockan 18:00 visas Mervi Junkkonens film After Life (58 min). OBS! Tiden!

Mervi Junkkonen är filmregissör och redigerare. Hon föddes 1975, i Oulunsalo, Finland, och är bosatt i Uppsala sedan 2005

Onsdag den 15 maj

Mellan måleri och film

Sedan början av 80-talet har konstnären och målaren JONAS HOLMSTRÖM, Karlstad, haft ett tjugotal separatutställningar och medverkat vid ett stort antal samlingsutställningar runt om i landet. På senare år har dock filmskapandet och samarbetet med författaren Jonas Bergergård (filmduon ”DubbelJonas”) tagit allt större del av hans tid. Med filmer som ”Framtidens melodi” och ”Natan”, har de båda värmlänningarna rönt framgångar vid ett stort antal festivaler runt om i Europa. Just ”Natan” har bl a belönats med förstapriset vid filmfestivalen Clermont-Ferrand, Frankrike, en av världens största och mest prestigefyllda kortfilmsfestivaler med närmare 3.000 anmälda filmer. Ikväll kommer han till Å-Huset för att berätta om hur målaren också blev både manusförfattare och regissör…

Jonas Holmström, född 1964, är både konstnär och filmare

Onsdag den 8 maj

Politics of Art

Narek Aghajanyan versus the Armenian regime

Samtal Pågår med den utvisningshotade, armeniske konstnären NAREK AGHAJANYAN – aktuell med utställningen Reality through abstraction i Å-Huset. Medverkar gör även ARNE RUTH, journalist och tidigare bl a chefredaktör för DN samt kulturskribenten 

NIELS HEBERT


Pressklipp:

”Stop the deportation of Narek Aghajanyan” AICA, the Swedish Art Critics’ Association

”Ge fristad åt konstnärer” UNT Kultur 2013-04-15

 ”Armeniske konstnären Narek Aghajanyan utvisningshotad” SR Kulturnytt 2012-10-18

”Narek Aghajanyan” Nyhetsdatabasen


Föredraget genomförs i samarbete med KRO

Onsdag den 24 april

Destination Volterra

Hösten 2012 besökte konstnärerna Carl G Torstenson, Johan Fremling, Sanne Sihm, Bodil Gellermark, Birgitta Nordström Wiklund, Teymor Zarré och Annica Danielsson Almén staden Volterra, 64 km sydost om Pisa i Italien, för en tre veckor lång ”expedition” med workshop, utställning och kontaktskapande. Ikväll kommer de till Å-Huset för att berätta om sina möten med etruskernas Etrurien (idag Toscana), Villa Palagione och den mytomspunna bergarten alabaster

Kvällen blir dessutom premiär för en dokumentärutställning, där medverkande konstnärer visar bilder och exempel på arbeten från ”expeditionen”. Utställningen pågår t o m söndag den 28/4. Öppet torsdag-fredag kl 12-16 och lördag-söndag kl 12-17 – i Å-Huset

Skulpturverkstad i Villa Palagione, Volterra. Foto Annica Danielsson Almén

Onsdag den 10 april

Art Quilt

Textilkonstnären KATRIINA FLENSBURG, Uppsala, är en av föregångarna i Norden inom den textila konstform som internationellt benämns som ”Art Quilt”. Ikväll kommer hon till Å-Huset och berättar om sitt konstnärskap, nyskapande quiltingkonst och en akademi inom genren som ligger henne extra varmt om hjärtat…

Mera information: Quiltakademin

Time (Con) Fusion” II, 75 x 75 cm

Onsdag den 3 april

United States of Contemporary Art and Culture

Paneldiskussion om samtida amerikansk kultur bortom Hollywood med Sam Slosburg (US), Mervi Junkkonen (FIN), Jim Frykholm (SWE) och Peregrine Honig (US). Moderator: Kees Geurtsen (NL). The discussion will be held in english.


Här kan du läsa mer om:

Sam Slosburg

Mervi Junkkonen

Jim Frykholm

Peregrine Honig

Foto Paul Andrews (Peregrine), Pirita Särmä (Mervi), Rolf Hamilton (Jim)

Onsdag den 20 mars

En måltid i Swedenborgs lusthus

Konstnären MADELEINE ALEMAN, Stockholm, är starkt influerad av mystik och psykoanalys och drivs av en passion för att uppleva nya kulturer. Ikväll kommer hon till Å-Huset för att berätta om sitt konstnärliga forskningsprojekt ”Att skåda och skärskåda” kring uppfinnaren och vetenskapsmannen Emanuel Swedenborgs drömmar och visioner. Hennes film ”En måltid i Swedenborgs lusthus” är dokumentationen av en performance i ämnet och sönderfaller i tre delar: matlagningsprogram, talk show och ritual.


”Allt sedan jag var barn har drömmar varit vardagsmat. Vid köksbordet berättade vi nattens drömmar och mina föräldrar, som arbetade med psykoterapi och psykoanalys, pratade ofta om klienters drömmar. Dessutom var min morfar Swedenborgspastor. Som naturlig följd av min bakgrund har jag så gott som hela mitt vuxna liv både fört drömdagbok och använt mig av drömmarna för att förstå mig själv och få vägledning. I mitt projekt undersöker och reflekterar jag över Swedenborgs och mina egna drömmar, för att sedan använda dem i mitt konstnärliga arbete; teckning, måleri och performance. Begreppet drömmar använder jag här i vid bemärkelse. Det jag vill tillföra den redan digra av Swedenborg inspirerade kulturen är att i ord belysa interaktionen mellan det konstnärliga arbetet och det undermedvetna. Jag vill ge ett inifrån perspektiv på mina drömmars påverkan på den konstnärliga gestaltningen; idé, process och resultat.”

Från ”En måltid i Swedenborgs lusthus” © antoniefrank

Onsdag den 13 februari

Skarpa eggar och gyllene snitt: Geometri i det medeltida svärdets konstruktion

Konstnären PETER JOHNSSON, Uppsala, är Sveriges enda yrkesverksamma svärdsmed och bl a mannen bakom svärden i filmen om Arn. Ikväll kommer han till Å-Huset med en undersökning av svärdets proportioner och en hypotes för principer bakom dess formgivning…

Peter Johnsson