Ieva Murane Grantina

Foto: Gerhard Scheuer

Felis nive. En katt i snö. Tuschteckning på papper.

Foto: Ieva Murane Grantina

Min konst har många namn: Teckningar, bokillustrationer, grafik, måleri... Det har funnits många utmanande uppdrag i mitt konstnärsliv men arbetet har aldrig saknat glädje. Under åren har jag lyckats att jobba i flera tekniker och upplevt det som en ständig utveckling inom yrket. Har fått chans att ställa ut i olika sammanhang. Är tacksam för det.

                Kärleken till konsten kom väldigt tidigt, genom familj: Pappa hade studerat konst och var både bildkonstpedagog, dekorator och konstvetare. Jag fick vara med när han jobbade vid större utsmyckningsuppdrag eller organiserade konstutställningar. Ibland satte han i gång  spännande konsttävlingar för barn. Från honom lärde jag mig att måla i monumentalt format, fick i arv hundratals penslar och tuschpennor. Min första stora separatutställning ägde rum för 36 år sedan, när jag var femton. Den uppmärksammades av kritikerna och hade en lång och vacker efterklang. Redan då förstod jag, att konsten är ett resultat av ett brett samarbete.

                Inte så konstigt att jag senare började studera konst på högre nivå. Det kändes naturligt, helt oundvikligt. Först blev det Konst och design skola i Riga. Vägen därefter blev krånglig, men gick vidare ändå. Konstakademin lärde mig att vidga min horisont och inte fastna vid något som jag redan uppnått. Under många år hade jag ett stort intresse för symboler och mystik, studerade teologi till och med. Men numera fastnar min blick mer och mer till det enkla ögonblicket av livet. Stämningen, tidsflödet, känslornas djup: Det fångar mitt intresse.

 

Ieva Murane Grantina

Uppsala, 2021

Tel: 070-0351256

Maskrosor. Kartongsnitt + akvarell.

Foto: Christopher Gessner

Tango II.” Akryl på duk

Foto: Christopher Gessner