Ebba Stålhandske

Foto:Gudrun Westerlund

Mossbelupen, broderi kring natursten

Jag bor och arbetar i Uppsala-Näs strax utanför Uppsala, omgiven av åkrar, ängar och skog. Utsikten genom fönstren i min ateljé, och skogspromenaderna, ger mig ofta inspiration i mitt textila skapande. Att få syn på en pytteliten lav eller fantisera kring en mossig stubbe kan leda till veckors arbete med ett broderi. Med en idé och kanske en enkel skisssom utgångspunkt letar jag bland de ärvda linnetygerna efter lämpligt underlag, färgar det, och sätter nålen i tyget. Varje stygn leder till nästa och arbetet växer långsamt till en textil bild eller ett objekt.


Jag har i alla år haft behov av att lära mig mer, i tekniker och uttryckssätt. Det som började med klädformgivning följdes av många kurser i broderi, formgivning, shibori, naturlig färgning, måleri, trycktekniker mm.


Jag har haft flera utställningar sedan 1995 då jag första gången visade en handstickad kollektion på Textilmuseet i Borås. På Uppsala konstnärsklubb har jag senast 2021 visat ”Under äppelträdet” i Galleri 2.


Jag har utfört flera offentliga uppdrag. Till Uppsala kommun har jag bland annat gjort ett tittskåp till en biblioteksbuss.


Under åren2006-2017 var jag medlem i Kaleido konsthantverk i Uppsala, främst som modist och konsthantverkare.


2021 tillbringade jag en månad på norra Island som ”artist in residence”. Landskapet där med branta berg och breda fjordar gav mig nya intryck att bearbeta textilt.Tel: 0706 890 921

Instagram @ebba.stalhandske

Ett eget rum, tittskåp för biblioteksbuss, Uppsala Kommun

Elden kommer, applikation och broderi på linne, en av åtta bilder i serie om den stora skogsbranden i Västmanland.